Sjednica Sabora SMD-a

Redovita i izborna sjednica Sabora Splitskoga matematičkog društva će se održati u četvrtak 7. ožujka 2019.  u 19 sati na PMF-u u Splitu, R. Boškovića 33 , u učionici B3-17.

Prijedlog dnevnoga reda je:

  1. Usvajanje dnevnoga reda
  2. Izvješće o radu SMD-a u 2018. godini
  3. Financijsko izvješće za 2018. godinu
  4. Plan rada u 2019. godini
  5. Izbor upravnog osoblja i članova upravnih tijela društva
  6. Razno

Na sjednicu su pozvani svi članovi SMD-a, a dobrodošli su i ostali zainteresirani.
Marko Matić, predsjednik SMD-a

Predstavljen prvi broj časopisa Acta mathematica Spalatensia. Series didactica

U četvrtak, 14. lipnja 2018. u amfiteatru A1-1 PMF-a u Splitu predstavljen je stručno-metodički matematički časopis

Acta mathematica Spalatensia. Series didactica.

O časopisu su govorili rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, dekanica PMF-a u Splitu prof. dr. sc. Jasna Puizina i glavni urednik časopisa i pročelnik Odjela za matematiku PMF-a u Splitu prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan.

Više informacija možete potražiti na:

http://www.unist.hr/novosti/znanost-i-tehnologija/artmid/2419/articleid/11651/predstavljen-prvi-broj-matematičkog-časopisa-splitskog-sveučilišta-„acta-mathematica-spalatensia-series-didactica“#1

 

Odabrane teme teorije igara

Kolegice matematičarke, kolege matematičari,

u sklopu Večeri matematike koju SMD organizira 7. prosinca 2017. od 17 h do 21 h, održat će se i redovni kolokvij Nastavnoga razreda SMD-a.
 
Prof. dr. sc. Damir Vukičević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu održat će predavanje na temu
   
                                                  Odabrane teme teorije igara
 
u amfiteatru A01 s početkom u 19 sati.
 
Više informacija o Večeri matematike na http://www.stmath.hr/ .
 
Pridružite nam se!
 
Blaženka Kunac, prof.
Voditeljica Nastavnoga razreda SMD-a

VEČER MATEMATIKE 2017

Učenice i učenici, profesorice i profesori, ljubitelji matematike,

7. prosinca 2017 na splitskom PMF-u održat će se
                                                                                VEČER MATEMATIKE
u organizaciji SMD-a i HMD-a.

Organizirali smo predavanja, radionice i matematičke igre za đake viših razreda osnovne škole i za srednjoškolce, kao i za profesore.

Moći ćete pogledati i izložbu Imaginary.
U pitanju je globalni projekt kojeg je započeo Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach (MFO) iz Njemačke. Detalje potražite na https://imaginary.org/ .
Izložba će sadržavati velike slike raznih zanimljivih matematičkih ploha i objekata s opisnim tekstom za svaku sliku, primjerice:
https://imaginary.org/sites/default/files/styles/gallery-full/public/He2.jpg?itok=B801Rl_i
https://imaginary.org/sites/default/files/styles/gallery-full/public/chaos-competition-MPT-2013-small.png?itok=rORmyETs

Nadalje, na pametnoj ploči moći ćete se igrati koristeći njihove programe.
Math to touch: https://imaginary.github.io/applauncher2/
Surfer: https://imaginary.org/program/surfer
Mornaments: https://imaginary.org/program/morenaments


Naše aktivnosti pratite na mrežnoj stranici SMD-a , kao i na facebook stranici Nastavnog razreda SMD-a.

Uskoro više detalja…

Blaženka Kunac, voditeljica Nastavnog razreda

Vecer_matematike_pakat_A4_1.obavijest

Predavanje Tee Martinić Bilać

U petak, 1. prosinca 2017. u 12 sati, u dvorani B3-17 PMF-a u Splitu, Ruđera Boškovića 33

dr.sc. Tea Martinić Bilać

s Odjela za matematiku PMF-a u Splitu, održat će predavanje

Realizacije Liejevih algebri i diferencijalni račun na nekomutativnim prostorima

Predavanje je organizirano u sklopu redovitog kolokvija Znanstvenog razreda SMD-a, a sažetak predavanja možete vidjeti ovdje: Martinic-Bilac-sazetak

Radujemo se Vašem dolasku!

Predavanje Asie Ivić Weiss

U petak, 2. lipnja 2017. u 12 sati, u dvorani B3-17 PMF-a u Splitu, Ruđera Boškovića 33

prof.dr.sc. Asia Ivić Weiss,
Department of Mathematics and Statistics, York University, Toronto, Canada

održat će predavanje

Regular and Chiral Polyhedra, Polytopes and Beyond

Predavanje je organizirano u sklopu redovitog kolokvija Znanstvenog razreda SMD-a, a sažetak predavanja možete vidjeti ovdje: Sazetak_Ivic-Weiss

Radujemo se Vašem dolasku!

Predavanje Gorana Ercega

U petak, 17. ožujka 2017. u 12 sati, u dvorani B3-17 PMF-a u Splitu, Ruđera Boškovića 33

dr. sc. Goran Erceg 

s Odjela za matematiku PMF-a u Splitu, održat će predavanje

Generalizirani inverzni limesi i topološka entropija višeznačnih funkcija.

Predavanje je organizirano u sklopu redovitog kolokvija Znanstvenog razreda SMD-a, a sažetak predavanja možete vidjeti ovdje: Erceg_sazetak

Radujemo se Vašem dolasku!

JAVNI POZIV – CENTAR IZVRSNOSTI IZ MATEMATIKE

Poštovane članice/članovi Splitskog matematičkog društva,

 
Splitsko-dalmatinska županija pokrenula je ustrojavanje CENTRA IZVRSNOSTI IZ MATEMATIKE (kraće CIM) kao dio projekta “CENTRI IZVRSNOSTI SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE”. Splitsko matematičko društvo se uključilo u rad inicijativne radne skupine za osnivanje CIM-a. Zato, u ime Vijeća SMD-a, pozivam sve članice/članove SMD-a koji smatraju da mogu pripomoći u osnivanju i radu CIM-a da se aktivno priključe, bilo prijavljivanjem na natječaj za stjecanje statusa mentora CIM-a, bilo poticanjem svojih nadarenih učenika da se prijave na natječaj za stjecanje statusa polaznika CIM-a.

 
Splitsko-dalmatinska županija je 7. listopada 2106. god. objavila javni poziv s gore spomenutim natječajima, a svi detalji mogu se pronaći na poveznici:  http://www.dalmacija.hr/ustroj/skupstina/novosti/id/3697/javni-poziv–centar-izvrsnosti-iz-matematike

Uz srdačan pozdrav,

                                                                      Predsjednik SMD-a:

                                                                              Prof. dr. sc. Marko Matić

In memoriam akademik Sibe Mardešić

IN MEMORIAM

Akademik Sibe Mardešić (1927. – 2016.)

Mardesic

 

  Životopis profesora Mardešića

 

U subotu je u 89. godini života preminuo akademik Sibe Mardešić. Veliki znanstvenik, učitelj i čovjek. Dao je ogroman doprinos hrvatskoj i svjetskoj matematici i jedan je od pokretača i utemeljitelja Topološkog seminara u Zagrebu a kasnije i u Splitu. Uzdigao je hrvatsku topologiju do svjetske razine i definitivno je jedan od najvećih hrvatskih matematičara.
Kao Splićanin je odigrao važnu ulogu u pokretanju studija matematike-fizike (najstarijeg studija splitskog PMF-a) i u razvoju Odjela za matematiku kao i u odgoju i aktivnih i umirovljenih profesora s Odjela. Imao je i ima ogroman utjecaj na znanstveni rad svih hrvatskih topologa a posebno splitskog dijela. Ipak, najdublji trag je ostavio u svima nama koji smo ga poznavali u neposrednom kontaktu gdje je plijenio svojom jednostavnošću, skromnošću, toplinom i ljudskošću, a s druge strane mudrošću i znanjem. Uvijek je sa zanimanjem pratio što mladi rade i bio im je velika podrška i pomoć. Svaki razgovor (pogotovo o nematematičkim temama) s njim je bio uistinu privilegija jer bi čovjeka nevjerojatno obogatio ali na jedan suptilan, nenametljiv način. Bio je istinski cijenjen u međunarodnoj matematičkoj zajednici i voljen (gotovo da nema zemlje u kojoj Sibe nije imao prijatelje). Predzadnje predavanje je održao prije nešto više od mjesec dana upravo kod nas u Splitu, a zadnje prije 20-ak dana u Ljubljani. Bio je predviđen u petak i za izlaganje na Hrvatskom matematičkom kongresu ali je hospitaliziran a u bolnici je, bez obzira na duboku starost, prilično neočekivano umro. Po svojoj želji bit će pokopan u obiteljskoj grobnici na splitskom groblju Lovrinac.
Zapravo je jako teško u jednom dahu nabrojati što je sve napravio za hrvatsku matematiku i za naš splitski Odjel, jedino mogu reći da nam je Sibe svima bio i uzor i profesor i prijatelj i u ime Odjela za matematiku iskazati jedno veliko, neizmjerno, hvala!
Nek počiva u miru Božjem.

Nikola Koceić Bilan
pročelnik Odjela za matematiku

 

slika3

Fotografija s izleta na Malačku Zavoda za matematiku s pridruženim članovima te Verom i Sibom Mardešić (1. svibnja 2002.)

 

Sjećanje profesorice Vlaste Matijević:

Profesor Sibe Mardešić bio je neosporno veliki matematičar. O tome govore već i podatci koji se mogu naći na MathSciNetu: broj objavljenih radova, njihova citiranost, važnost i utjecaj časopisa u kojima su objavljeni, osvrti na radove, uglednost koautora. Popis sveučilišta na kojima je bio gostujući profesor, broj predavanja po pozivu na važnim međunarodnim znanstvenim skupovima, članstvo u uredništvu uglednih časopisa i znanstvenim odborima, napisani udžbenici i knjige, nagrade koje je dobio, upotpunjuju tu sliku. No, za mene on je uvijek bio mnogo, mnogo više od tih iznimnih brojki i podataka. Bio je nadasve topla i skromna osoba, koja je čak i studentima i mlađim kolegama uvijek pristupala s punim uvažavanjem, ohrabrivanjem i pohvalom. Bio je moj omiljeni profesor, čija su me predavanja već tijekom studija zainteresirala za topologiju, mentor, koautor i, iznad svega, učitelj, u najplemenitijem smislu te riječi. Od njega sam naučila mnogo od matematičkog zanata, razvila osjećaj za preciznost i jasnoću izreka, strogost i eleganciju dokaza, važnost stila i odabrane tehnike. Bio je zanatski perfekcionist, a lucidan znanstvenik s nevjerojatnom strašću i sposobnošću da i najkompliciranije stvari i ideje izloži jednostavno i prikaže ih lakim i razumljivim svima. Bio je dobri duh naše “splitske topološke grupe “, uvijek je poticao, ohrabrivao i uvažavao naš rad, zadavao nam zadatke i probleme za razmišljanje i uvijek se diskretno raspitivao koliko smo na njima napredovali. Iako nije bio rođen u Splitu i u Splitu je proveo samo djetinjstvo i ranu mladost, smatrao se Splićaninom, s ponosom je isticao svoje dalmatinske korijene i porijeklo, volio je naš splitski mentalitet, način života i običaje, uvažavanje tradicije, posvećenost obitelji i druženju uz stol s finim starim jelima Stoga je uvijek nastojao gostovati na našem seminaru početkom svibnja kako bi mogao guštati i u proslavi gradskog zaštitnika Svetog Duje 7. svibnja i obnoviti sjećanja na splitsku mladost. U svemu je bio diskretan i nenametljiv, a opet je svatko, pa i onaj tko ga je sreo prvi put, bio svjestan njegove veličine. Bio je šarmantan i zanimljiv sugovornik, svaku pričicu znao je začiniti nekom zgodnom duhovitom pikanterijom, koja je o samoj stvari govorila daleko više, dublje i upečatljivije. U mojim sjećanjima uvijek će ostati takav: velik u svojoj skromnosti i plemenitosti. Bila sam izuzetno privilegirana time da sam bila njegova studentica i suradnica i što sam imala priliku poznavati ga i provesti neko vrijeme u njegovom društvu. Neizmjerno će mi nedostajati.

Vlasta Matijević

Od mnogih obavijesti o smrti profesora Mardešića izdvajamo onu koju je svojim kolegama poslao profesor Luciano Stramaccia sa Sveučilišta u Perugi u Italiji,  kolega i dobar prijatelj profesora Mardešića:

Dear colleagues,

it is with great sorrow that I inform you that Sibe Mardesic passed two days ago in Zagreb, at the age of 90. Although Sibe was not a categorist but a general and algebraic topologist, I am sure that most of you knew his name and possibly his work dedicated from the early 80’s to Shape and Strong Shape Theory. Anyway he was deeply aware of categorical methods as testified by the large amount of his papers, the book Shape theory, North Holland, 1982, with Jack Segal, finishing with the monumental Strong shape and homology, Springer, 2000. He was the first to categorize Borsuk’s Shape theory adopting the “inverse system” approach. Less than one month ago he told me the he was hardly working on a problem concerning products in the strong shape category of topological spaces.
For all who had the pleasure and the honor tho know him and to work with him, Sibe leaves a great legacy of mathematical passion and rigour together with a special humanity.
He is deeply missed by all his friends and colleagues all over the world.
Ciao Sibe, wherever you are now.
Luciano Stramaccia

 

Na mrežnim stranicama CROWNa-a mogu se pronaći mnogi zanimljivi podatci iz impresivne karijere profesora Mardešića, između ostalog i intervju s njegovim koautorom i prijateljem Jamesom Keeslingom sa Sveučilišta u Floridi (SAD):

http://www.croatia.org/crown/articles/10852/1/Sibe-Mardesic-1927-2016-distinguished-Croatian-mathematician-and-Fellow-of-the-AMS.html