In memoriam akademik Sibe Mardešić

IN MEMORIAM

Akademik Sibe Mardešić (1927. – 2016.)

Mardesic

 

  Životopis profesora Mardešića

 

U subotu je u 89. godini života preminuo akademik Sibe Mardešić. Veliki znanstvenik, učitelj i čovjek. Dao je ogroman doprinos hrvatskoj i svjetskoj matematici i jedan je od pokretača i utemeljitelja Topološkog seminara u Zagrebu a kasnije i u Splitu. Uzdigao je hrvatsku topologiju do svjetske razine i definitivno je jedan od najvećih hrvatskih matematičara.
Kao Splićanin je odigrao važnu ulogu u pokretanju studija matematike-fizike (najstarijeg studija splitskog PMF-a) i u razvoju Odjela za matematiku kao i u odgoju i aktivnih i umirovljenih profesora s Odjela. Imao je i ima ogroman utjecaj na znanstveni rad svih hrvatskih topologa a posebno splitskog dijela. Ipak, najdublji trag je ostavio u svima nama koji smo ga poznavali u neposrednom kontaktu gdje je plijenio svojom jednostavnošću, skromnošću, toplinom i ljudskošću, a s druge strane mudrošću i znanjem. Uvijek je sa zanimanjem pratio što mladi rade i bio im je velika podrška i pomoć. Svaki razgovor (pogotovo o nematematičkim temama) s njim je bio uistinu privilegija jer bi čovjeka nevjerojatno obogatio ali na jedan suptilan, nenametljiv način. Bio je istinski cijenjen u međunarodnoj matematičkoj zajednici i voljen (gotovo da nema zemlje u kojoj Sibe nije imao prijatelje). Predzadnje predavanje je održao prije nešto više od mjesec dana upravo kod nas u Splitu, a zadnje prije 20-ak dana u Ljubljani. Bio je predviđen u petak i za izlaganje na Hrvatskom matematičkom kongresu ali je hospitaliziran a u bolnici je, bez obzira na duboku starost, prilično neočekivano umro. Po svojoj želji bit će pokopan u obiteljskoj grobnici na splitskom groblju Lovrinac.
Zapravo je jako teško u jednom dahu nabrojati što je sve napravio za hrvatsku matematiku i za naš splitski Odjel, jedino mogu reći da nam je Sibe svima bio i uzor i profesor i prijatelj i u ime Odjela za matematiku iskazati jedno veliko, neizmjerno, hvala!
Nek počiva u miru Božjem.

Nikola Koceić Bilan
pročelnik Odjela za matematiku

 

slika3

Fotografija s izleta na Malačku Zavoda za matematiku s pridruženim članovima te Verom i Sibom Mardešić (1. svibnja 2002.)

 

Sjećanje profesorice Vlaste Matijević:

Profesor Sibe Mardešić bio je neosporno veliki matematičar. O tome govore već i podatci koji se mogu naći na MathSciNetu: broj objavljenih radova, njihova citiranost, važnost i utjecaj časopisa u kojima su objavljeni, osvrti na radove, uglednost koautora. Popis sveučilišta na kojima je bio gostujući profesor, broj predavanja po pozivu na važnim međunarodnim znanstvenim skupovima, članstvo u uredništvu uglednih časopisa i znanstvenim odborima, napisani udžbenici i knjige, nagrade koje je dobio, upotpunjuju tu sliku. No, za mene on je uvijek bio mnogo, mnogo više od tih iznimnih brojki i podataka. Bio je nadasve topla i skromna osoba, koja je čak i studentima i mlađim kolegama uvijek pristupala s punim uvažavanjem, ohrabrivanjem i pohvalom. Bio je moj omiljeni profesor, čija su me predavanja već tijekom studija zainteresirala za topologiju, mentor, koautor i, iznad svega, učitelj, u najplemenitijem smislu te riječi. Od njega sam naučila mnogo od matematičkog zanata, razvila osjećaj za preciznost i jasnoću izreka, strogost i eleganciju dokaza, važnost stila i odabrane tehnike. Bio je zanatski perfekcionist, a lucidan znanstvenik s nevjerojatnom strašću i sposobnošću da i najkompliciranije stvari i ideje izloži jednostavno i prikaže ih lakim i razumljivim svima. Bio je dobri duh naše “splitske topološke grupe “, uvijek je poticao, ohrabrivao i uvažavao naš rad, zadavao nam zadatke i probleme za razmišljanje i uvijek se diskretno raspitivao koliko smo na njima napredovali. Iako nije bio rođen u Splitu i u Splitu je proveo samo djetinjstvo i ranu mladost, smatrao se Splićaninom, s ponosom je isticao svoje dalmatinske korijene i porijeklo, volio je naš splitski mentalitet, način života i običaje, uvažavanje tradicije, posvećenost obitelji i druženju uz stol s finim starim jelima Stoga je uvijek nastojao gostovati na našem seminaru početkom svibnja kako bi mogao guštati i u proslavi gradskog zaštitnika Svetog Duje 7. svibnja i obnoviti sjećanja na splitsku mladost. U svemu je bio diskretan i nenametljiv, a opet je svatko, pa i onaj tko ga je sreo prvi put, bio svjestan njegove veličine. Bio je šarmantan i zanimljiv sugovornik, svaku pričicu znao je začiniti nekom zgodnom duhovitom pikanterijom, koja je o samoj stvari govorila daleko više, dublje i upečatljivije. U mojim sjećanjima uvijek će ostati takav: velik u svojoj skromnosti i plemenitosti. Bila sam izuzetno privilegirana time da sam bila njegova studentica i suradnica i što sam imala priliku poznavati ga i provesti neko vrijeme u njegovom društvu. Neizmjerno će mi nedostajati.

Vlasta Matijević

Od mnogih obavijesti o smrti profesora Mardešića izdvajamo onu koju je svojim kolegama poslao profesor Luciano Stramaccia sa Sveučilišta u Perugi u Italiji,  kolega i dobar prijatelj profesora Mardešića:

Dear colleagues,

it is with great sorrow that I inform you that Sibe Mardesic passed two days ago in Zagreb, at the age of 90. Although Sibe was not a categorist but a general and algebraic topologist, I am sure that most of you knew his name and possibly his work dedicated from the early 80’s to Shape and Strong Shape Theory. Anyway he was deeply aware of categorical methods as testified by the large amount of his papers, the book Shape theory, North Holland, 1982, with Jack Segal, finishing with the monumental Strong shape and homology, Springer, 2000. He was the first to categorize Borsuk’s Shape theory adopting the “inverse system” approach. Less than one month ago he told me the he was hardly working on a problem concerning products in the strong shape category of topological spaces.
For all who had the pleasure and the honor tho know him and to work with him, Sibe leaves a great legacy of mathematical passion and rigour together with a special humanity.
He is deeply missed by all his friends and colleagues all over the world.
Ciao Sibe, wherever you are now.
Luciano Stramaccia

 

Na mrežnim stranicama CROWNa-a mogu se pronaći mnogi zanimljivi podatci iz impresivne karijere profesora Mardešića, između ostalog i intervju s njegovim koautorom i prijateljem Jamesom Keeslingom sa Sveučilišta u Floridi (SAD):

http://www.croatia.org/crown/articles/10852/1/Sibe-Mardesic-1927-2016-distinguished-Croatian-mathematician-and-Fellow-of-the-AMS.html

Posted in Uncategorized.